Eğer bir süredir beni takip ediyorsanız eminim Twitter veyahut Instagram üzerinden yaptığım diskografi önerilerine en azından bir defa denk gelmişsinizdir. Gerçekten diskografi girmek pek çok yönden oldukça zevkli bir aktivite ve üzerine bir de girilen diskografi hakkında yorumlamalar, değerlendirmeler yapılınca ekstra lezzetli bir hal alıyor. O yüzden dinlediğim sanatçıların diskografileri üzerine daha detaylı bir şekilde konuşmak ve karakter sınırlamasına takılmadan özgürce yazmak için blog'a bu şekilde başlamayı tercih ettim. Hatta en azından şu an için sadece diskografi incelemeleri üzerine kullanmayı planlıyorum, bir nevi benim not defterim veyahut müzik günlüğüm gibi. Sizlere de ufakta olsa bir yarar sağlayacaksa veyahut yeni bir sanatçı keşfetmenize öncülük edecekse ne mutlu bana. Ufak bir açıklama getirdikten sonra bu yazıda değineceğimiz ismi verelim ve olayımıza geçelim: Hus Kingpin veyahut önceki ismiyle Hus, ya da Wave Lord, biter mi, elbette bitmez: Lord Wavy.
Site için en güzel açılış tabii ki gönlümüzü kaptırdığımız biricik New York'umuzdan çıkıyor. Özellikle son zamanlarda (gönül isterdi ki son zamanlar birkaç seneyi kapsasın lakin en azından 5 senedir) New York o görkemli günlerinin hasretini çekmekte ve dinleyiciye de bunu hissettirmekte. Buz dağının diplerine doğru kazıp ana-akımın dikkatini çekmeyen gayet donanımlı Rapçilere her bölgede rastlamak mümkünken bunu New York için özel olarak yapmamızın gerekmesi ister istemez dinleyiciyi üzüyor. Evet, New York ölmedi ve hâlâ canlı bir Rap piyasasına sahip, lakin listelerden uzak bir seyirde. Hus Kingpin de bu canlı piyasanın içinde hâlâ yerel bir seviyede koşuşturan isimlerden, kendisi 30'larında, neredeyse emektar sıfatının ucunu yakalamış New Yorklu bir MC. Üzerinde fazlasıyla Prodigy, Sean Price ve Nas etkisini görebileceğiniz Hus'ın epey köklü bir diskografisi var, yani diskografisine girecek arkadaşlar kendilerini uzunca bir yolculuğa hazırlamalı. Bunu olumlu bir etken olarak mı görürsünüz yoksa negatif bir izlenim mi bırakır bilemiyorum ama madem yolculuktan bahsettik kendimce şu örneği vereyim. Uzun yolculukların albenisi olduğu kadar mideyi bulandıran cinsten bir iticiliği de var, benim için bu tamamen gidilen yola bağlı. Ankara-Konya arasında üç saat boyunca bomboş bozkırı izlemek de bir yolculuk, Bulgaristan-Romanya sınırından etrafı ağaçlarla kaplı şirin yolları teperek geçmek de. Hus'ın diskografisi ne yazık ki bu şirin yol değil.
Hus'ın artılarına ve eksilerine geçmeden önce diskografisine girecek arkadaşların fikir sahibi olması için kendisinin sürekli olarak beraber çalıştığı birkaç kişinin ismini vereyim: SmooVth, Roc Marciano, Killer Ben, Rozewood, Willie The Kid ve listemiz bu şekilde uzar gider. Genel olarak Hus'ın stili aşina olduğumuz sert ve kirli (hardcore & grimey) East Coast stili. Altyapılardan tutun, içeriğe ve ses tonuna kadar bu stil Hus'ın üzerine yapışmış. Lakin çok gariptir ki, Hus adıyla yaptığı ilk işlerde (yaklaşık 4 albüm boyunca) kendisinin stili bambaşka, son 7-8 senelik haliyle uzaktan yakından alakası yok. Hus adı ile 2009'da başlayıp 2012'ye kadar devam ettirdiği sürece sığdırdığı albümlerde genelde Nujabes type beat'e sahip altyapılara çoğunlukla romantik sözler okuyan bir genç görüyoruz. Eğer bir gün kendisine sorma şansım olursa mutlaka soracağım bir soru bu, ne yaşamış ki kariyeri böyle kesin bir ayrıma uğramış? 2009'da başladığı kariyerine on sene içerisinde 28 albüm sığdırmayı başarmış (artık ne kadar başarı sayılırsa) Hus'ın artılarına ve eksilerine de altta değineyim ve sonrasında favori albümlerinden başlayarak diskografisini sıralayayım.
Artıları:
- Teknik olarak ortalamanın üzerinde sayılacak bir isim. Özellikle New York stiline kendini yakın bulanlar için kirli bir ses ile delivery yaptığı fazlaca şarkısı var ve flow'u da buna uygun olarak slow burning bir şekilde ilerlemekte.
- Kariyerinin ayrım noktasını görmek, iki farklı stile tanıklık etmek diskografisini bir nebze eğlenceli kılıyor. Nereden başlayıp ne noktaya gelmiş buna bizzat yanındaymış gibi şahitlik ediyorsunuz, o derece belirgin.
- Hus Kingpin'den sıkıldığınız zaman düetler size teselli olabilir, albümlerine çok fazla konuk sanatçı almakta ve konuk sanatçı seçimleri genellikle kendisiyle aynı kafada isimler olduğu için kopukluk ya da abeslik yaşanmıyor. Boss Lig 3'de Ados'tan sonra giren Ati gibi ironik düetler yok yani.
- Yer yer konsept albümlere de sahip, bu da diskografinin uzunluğunun yoruculuğunu bir kenara atabiliyor, yeri geldiğinde bu konsept albümler sizin için uzun yolculukta sigara molası verdiğiniz dinlenme tesisi oluyor.
- Albümlerinin çoğu sırf yapılmış olmak için var, maksat ortamlarda, "Abi bizim de albümümüz var ya" demek için. Belki biraz ağır olabilir ama gerçekten aynı şarkıyı on farklı remiksle 4 albüme birden eklemek gibi abes olaylar karşınıza çıkıyor ve o an, "Seni de, bu diskografiye giren kafamı da..." moduna giriyorsunuz.
- Yukarıda artı olarak değerlendirdiğim kariyer değişiminin bile açığı kapatamayacağı türden bir monotonluk Hus'ın diskografisine musallat olmuş. Evet ilk 4 albüm bambaşka, ondan sonra dinlediğiniz 2-3 albüm boyunca, "Vay be, bu adam zamanında nasıl Rap yapıyordu şimdi nasıl yapıyor" dedirtiyor size. Peki bu 2-3 albüm bittikten sonra? Sizi bekleyen 20 küsur albüm var ve işte nereye düştük ruh haline bağlanılacak nokta da burası.
- Düetlerin çok fazla olması bazen artı olmaktan çıkıp Hus'ın gölgede kalmasına yol açıyor, çok fazla şarkıda konuk sanatçının parlayıp Hus'ı ardında bıraktığını görebilirsiniz.
Son olarak artık diskografi sıralamamı da yapıp yazıyı sonlandıracağım, ama bundan önce şu eklemeyi yapmak da fayda var: sıralamanın içinde Hus'ın bütün albümlerini göremeyeceksiniz çünkü dinlemenizi önermiyorum ve dürüst olmak gerekirse benim de 2-3 şarkı dinleyip bıraktığım fazlaca projesi oldu. Bunun sebebi ise daha önceki albümlerinde yer verdiği parçaların bazen direkt aynısını bazense remiksli halini başka albümlere de koyması. Yani buradaki albümler dışında kaçıracağınız bir işi yok, gönlünüz rahat olabilir.
1. Cocaine Beach
(Çıkış yılı: 2017)
Hus Kingpin'in belki de en organize ve üzerine en fazla düşünülüp tasarısı yapılmış albümü olabilir. Konuk listeden dikkat çeken tanıdık isimler; Vinnie Paz, Planet Asia, Recognize Ali olurken aynı zamanda bizlere el sallayan bir DJ Qbert de var. İsminden de anlaşılacağı üzere kokain albümün genel teması ve burada elbette sadece tüketiminden değil daha çok satışından bahsedilmekte, bir klasik yani. Bunun beraberinde getirdiklerini de öngörmek gayet kolay; zor yaşam, varoşlar, illegal kovalamak ve kazanılan kirli para. Lakin albüm arkasına o kadar güçlü bir altyapı artısını almış ki her şarkının listeye şak diye girmesi olası. Bu açıdan Cocaine Beach benim favori albümüm oldu.
Listeme aldığım şarkılar
Coke Casa
Aurora
Serotonin High
Three the God Way
Leather Walls
The Gospel
2. HNIC: Hempstead Niggas in Charge
(Çıkış yılı: 2016)
(SmooVth ile ortak)
Yine altyapıların dehşet bir şekilde ateş ettiği ve albümün tamamının tek başına kurtardığı bir başka proje. Lakin bu noktada Hus'ın performansının da aşağı kalır yanı yok. Her ne kadar düetlerin ucu yine kaçmış olsa da, ve hatta Planet Asia ile Recognize Ali düetleri bana hayal kırıklığı yaratsa da, sahneyi sadece Hus'a bırakırsak (ve ekürisi SmooVth'a) ortaya kötü bir sonuç çıkmıyor. Özellikle albümün sert şarkılar odaklı olmasına rağmen arada giren duygusal ve chill diyemesem bile slow şarkıların da yer alması.
Listeme aldığım şarkılar
Frank Matthews
Mega Genesis
Hempstead
Versace Picture Frames
Dwayne Wave, Pt. 2
3. Tokyo Tower Mixtape
(Çıkış yılı: 2013)
(Rozewood ile ortak)
Grimey türden kirli soundlar kullanılarak diğer albümlere nazaran daha fütüristik beatlerin öne çıktığı albüm aslında tam anlamıyla bir konsept sayılmasa bile ucundan ucundan Tokyo ve Japonya semalarında uçuşta, yine de konsept açısından fazla bir beklentiye girmenizi önermem. Rozewood aynı SmooVth gibi Hus'ın uzun zaman boyunca arkadaş olduğu ve beraber çok çalıştığı bir isim. O açıdan da uyum konusunda sorun olmadığı için albüm olağan seyrinde güzelce ilerlemekte.
Listeme aldığım şarkılar
Tokyo Dreamin'
Midnight Run
High Rises (Manu Beats Remix)
Diamond Darts
4. Love Mellow LP
(Çıkış yılı: 2012)
İşte Hus zamanlarının bir eseri, henüz Kingpin kısmını ismine ekleyip New York'un sert sokakları hakkında hikayeleri aktarmaya başlamadan önceki zamanları. Albüm için en güzel tanım aslında albümün isminde yer alıyor: mellow. Tatlı bir albüm kesinlikle, Nujabes'in elinden çıkmış gibi duran soft ve chill altyapılar üzerine genellikle aşkı konu edinmiş ninni tadında sakin şarkılar.
Listeme aldığım şarkılar
Love Mellow (Shintaro Remix)
Nitro
Whisper
Thought
5. Slime Wave
(Çıkış yılı: 2019)
Hus Kingpin'in muhtemelen en çok güvendiği projesi bu sene çıkan Slime Wave içinde çok fazla tanıdık ismi bulunduruyor. Birazdan sayacağım konu listesindeki tanıdık simalar albüm için sizi gaza getirecek olsa bile emin olun çoğunun performansı beklenilen seviyede değil; Chuuwee, Killah Priest, King Crooked, Bronze Nazarath, Fashawn, Planet Asia ve Wu-Syndicate. Dudak uçuklatan cinsten değil mi? Bu isimlere rağmen albümün genel olarak çok güçlü olmaması da ağlatacak cinsten ama. Yine de dinlenmeye değer ve genel olarak kotarabilecek bir Hus Kingpin albümü. Değinmeden geçmeyelim: altyapılar alev almış, sample'lar kükrüyor.
Listeme aldığım şarkılar
Mardi Gras
The Conversation
Pyramid Prism
The Ghost Ship
6. The Love Movement
(Çıkış yılı: 2010)
(Libyus Creators ile ortak)
Listeme aldığım şarkılar
Goes Around, Comes Around
Dreams
Lifestyle Remix
Whisper
7. Amaeru EP
(Çıkış yılı: 2010)
Listeme aldığım şarkılar
Love Spaceship (Seasons End Remix)
Karma
Infinite Blackhole
8. House of Kingpin: The Revamp Edition
(Çıkış yılı: 2016)
Listeme aldığım şarkılar
Star Wars Remix
For the Moment
Wave God
9. Cognac Spaceship
(Çıkış yılı: 2014)
Listeme aldığım şarkılar
Stone Valves
Warrior Cry (The Winners Remix)
10. The Coming of Wave
(Çıkış yılı: 2019)
(DJ Caesar ile ortak)
Listeme aldığım şarkılar
The Equalizer
Mind Sex God
11. THE Wavo EP
(Çıkış yılı: 2018)
Listeme aldığım şarkılar
The Underworld
36 Gas Chambers
12. The Cognac Tape
(Çıkış yılı: 2013)
(Roc Marciano ile ortak)
Listeme aldığım şarkılar
Boss Material
Pyramid Power
13. Hus KingpinMeets Pro Era
(Çıkış yılı: 2014)
(Chuck Strangers ile ortak)
Listeme aldığım şarkılar
Hardknock
Suspect
14. Soul Swim
(Çıkış yılı: 2009)
Listeme aldığım şarkılar
Devils Cake (PDP Remix)
15. It's All About The Money
(Çıkış yılı: 2014)
Listeme aldığım şarkılar
Gods Grain
16. Cognac Fruit
(Çıkış yılı: 2011)
Listeme aldığım şarkılar
Laboratory
Buraya kadar okuduysanız tebrikler. Eğer diskografisine girecek olursanız veyahut zaten girmişseniz bana yazmayı unutmayın, üzerine konuşmayı çok isterim. İster Twitter, ister IG, ya da Discord sunucumuz, canınız nasıl isterse. Bir başka diskografide görüşmek üzere, one luv.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder