Nereden okuyacak olursanız olun, King Magnetic hakkında konuşulmaya başlandığı an insan sanki Magnetic'i ringe çağırıyormuş gibi hissediyor, muhtemelen şimdi sizler de öyle hissedeceksiniz. 2 metrelik boyu ve 180 kiloluk vücuduyla, Pensilvanya semalarında gürbüz oğlan King Magnetic. Enteresan bir şekilde yaşına rağmen diskografisine çok fazla albüm sığdıramamış ama Underground piyasada her daim alakalı kalmayı başarmış ve özellikle son zamanlarda atılımlarını yapmış bir MC kendisi. AOTP'den aşina olduğunuzu düşünüyorum, özellikle Vinnie Paz dinleyen arkadaşların en azından bir kere kendisine rastlamış olma ihtimali var. Eğer rastlamadıysanız bile, bu yazıyla belki kafanızda bir şeyler oluşabilir, çok vaktiniz yoksa ve hızlı bitecek ama aynı zamanda da saracak bir kişinin diskografisine girmeyi amaçlıyorsanız, evet doğru yerdesiniz. Girelim bakalım King Magnetic diskosuna.
Aslında bakıldığı zaman King Magnetic'i diğer AOTP üyelerinden ayıran en önemli özelliği ne yazık ki Rap değil, ama cüssesi. Halihazırda AOTP dinleyen birisiyseniz King Magnetic sizi şaşırtmayacak, ama aynı zamanda da üzmeyecek. Genel olarak tavırları ve lirikal kontenti aslında Underground'ın klasik izlerini taşıyor, biraz da Hillbilly kültürüyle yoğrulduğu zaman karşımızda 2 metrelik bir dağ beliriyor. Barda sesi en çok çıkan, en fazla kahkahayı basan ve kadehi hiç boş durmayan abiyi hayal edelim... Trainspotting izleyenler varsa akıllarına Begbie'nin gelmesi olası. Evet, King Magnetic tam olarak bir Begbie. Kimseyi takmayan, kavgaya her daim meyilli ve içip içip etrafa sarması muhtemel bıçkın delikanlı. Klasik Hardcore Rap'in izlerini taşısa bile King Magnetic, dediğim gibi, biraz daha taşralı tip canlandırmasına sahip. Şarkılarının genel hattını bunlar oluşturuyor olsa bile gerek hayatından gerekse sosyal içerikli sorunları dinleyiciye taşıması ve yer yer kelime oyunlarını çok güzel ayarlaması kendisini dinlenebilir kılıyor, en azından lirik bazında. İşin altyapılar ve konuk sanatçılar kısmına gelindiğinde ise King Magnetic'in Underground içinde kabul görmüş ve senelerdir var olmuş olmasından kaynaklı büyük bir artısı var. 2005 civarında başladığı kariyerini resmi olarak çıkış albümü Everything's a Gamble ile 2007'de taçlandırmış. Ki bu albümü ileride bir seri olarak karşımıza çıkıyor. Yolculuğumuz ise 2019'a kadar bazen hızlı bazense uzun süreli molalarla devam ediyor, ama sizi sıkmayacağının garantisi benden. Diskografisinin içine dalmadan önce hemen artıları ve eksilerine de bir göz atalım ve devam edelim.
Artıları:
- Altyapılar konusunda gayet seçici davranması ve çalıştığı isimlerin kendi sound'una uyumlu olması ortada korunan bir matematiğe yer açıyor. Altyapılar konusunda sizi bekleyen bir çeşitlilik olmasa bile oturtulan yolda şarkıları süsleyen gayet güzel beat'lere denk geliyorsunuz.
- Konuk listesi gayet düzenli ve yerinde tutuluyor, King Magnetic'in diskografisinde bu düzeni bozan bir konuk sanatçı varsa dahi en fazla 2 ya da 3 kişi. Onun dışında düet olarak yer alan isimlerin hepsi kendi skalasında ve kendi kafasına uygun isimler, bu da ortaya abes görüntüler çıkarmıyor.
- Kısa ama öz bir diskografisi var, başladığınız zaman bir günde biterebileceğiniz akıcılığa sahip. Konsept üzerine oturtulmuş olmasa bile sade bir şekilde ilerlemesi tüketimi hem olumlu yönde kolaylaştırıyor hem de lezzet veriyor.
- Flowları tek tip şekilde ilerlemiyor. Çok fazla değiştiğini söyleyemesem bile yer yer farklılıkları seziyorsunuz. Teknik olarak ortalamanın üstüne oynadığı ve tatmin edici düzeyde yeteneklere sahip olduğu aşikar.
- Kendi diskografisi içinde ağırlığını korusa bile konuk olduğu albümlerde ya da AOTP içerisinde sivrilen veyahut adından söz ettiren bir performansı yok. Sahne ışıklarının altında görülmeye pek sevmeyen bir isim gibi duruyor. Bunu eksiklik olarak görmemin sebebi ise göz önüne çıkma şansını en iyi değerlendirebileceği yerlerde bunu elinin tersiyle itmesi ve albeni yaratmaya heveslenmemesi. Underground'a çok düşmemiş normal bir Rap dinleyicisinin çıkıp da bu adamı kesinlikle dinlemeliyim diyeceğini sanmıyorum.
1. Everything's a Gamble Vol. 2
(Çıkış yılı: 2010)
Konuk listesi Underground dinleyicilerin gözlerini kamaştıracak cinsten, benim en çok sevdiğim olaylardan biri favori Underground sanatçılarımı bir arada görmek ve bu albüm bana altın bilet oldu. Immortal Technique mi dersin, Slug mı yoksa Joell Ortiz mi. Hepsi bu albümde Magnetic ile güçleri birleştirip ortaya şahane bir Hardcore Rap şöleni çıkarmış, ya da AOTP tayfanın tanımıyla: Animal Rap. Hip-Hop sevdası konseptinin çok güzel işlendiği bir albüm ayrıca, pek çok efsanevi isme, hem old-school hem de Underground, güzel atıflar var ve altyapılar da hastası olduğumuz boom-bap türden. Benim favorim o yüzden Everything's a Gamble serisinin ikinci ayağı oldu.
Listeme aldığım şarkılar
Bad Intentions
Fullest Extent
Do What We Gotta
Hip-Hop
Name Droppin'
2. Timing Is Everything
(Çıkış yılı: 2015)
Yine konuk sanatçıları överek başlayacağım ama King Magnetic boş duruyor gibi düşünmeyin. Evet bu albümde de konuklar alev almış ortalıkta ateş atıyor: Jadakiss, Big Shug, Rapsody ve nicesi. Ama albümde ağırlığını koruyan ve bu defa daha içsel şarkılara da imza atan bir King Magnetic var. Altyapılar yine ruha işleyen şekilde ve buna ek olarak duygusal şarkılara da yer verilmesi albüme seviye atlatıyor. Biraz da aşk acısına düşmüş abimiz buralarda.
Listeme aldığım şarkılar
Numbers
UGLY
Wanna Be Loved
Our War
Rap Shit
Monsters Attack
3. Everything Happens 4 a Reson
(Çıkış yılı: 2017)
Bu defa konuk listesinin performans olarak isteneni veremediği bir albüm var karşımızda. Albüme konuk edilen sanatçıların ortaya çıkardığı iş ve uyum süreçlerinin de ne kadar büyük önem taşıdığına kanıt olabilecek bir albüm. Boşa giden bir Slug ve Masta Ace düeti var mesela. Benim çok sevdiğim Recognize Ali'nin vasat kaldığı bir parça keza. Bu sıkıntılar yaşanmasa sıralamada bir üste rahat bir şekilde çıkacak albümdü. Altyapılardaki büyü yine bozulmamış ve bundan bir öncedeki albümde bahsettiğim iç dünya ise hâlâ korunuyor, dediğim gibi King Magnetic çok fazla lirikal kontentini genişleten bir isim değil ama genişletip albümlerde araya 1-2 tane duygusal parça salınca da bunun farkı hemen ortaya çıkıyor.
Listeme aldığım şarkılar
#nomorepartiesinsantafe
ME or YOU
Dirty Old Man
I Can't
4. Back In The Trap
(Çıkış yılı: 2018)
(DOCWILLROB ile birlikte)
King Magnetic bu defa biraz daha comfort zone'undan çıkıyor ve farklı bir iş deniyor. Daha güncel soundlara hakim bir prodüktör ile ortak albüm: DOCWILLROB. Yine de hâlâ diğer albümdeki altyapıların sound'ları korunmuş, sadece ufak birkaç modifikasyon var, vokal sample'lar mesela daha bir ağırlık kazanmış. Aslında dördüncü sıradan listeme soksam bile çok fazla hoşuma gitti albüm, şu ana kadar saydığım bütün albümlerin benden alacağı en düşük not 8 zaten.
Listeme aldığım şarkılar
Back In The Trap
That's What It Is
We Want It ALL
Help Me
5. Everythin's a Gamble Vol. 3
(Çıkış yılı: 2012)
Serinin sonu olmasının bir sebebi var aslında bu albümün, çünkü serinin en zayıf halkası ve artık King Magnetic'in bu seri için ortaya koyduğu matematiğin işlemeyeceğini kanıtı. Çok fazla konuk var bir kere, ve bu konukların ilk defa alarm verdiği albüm de bu, aslında tek albüm bu. Bu albümden sonra King Magnetic'in seriyi sonlandırıp daha kendisine yönelik işlerin arayışına geçmesi de boşuna değil, çünkü bel bağladığı onca ünlü konuğun bile albümü kurtaramadığını ve kimyaların artık o kadar da uyuşmadığının kendisi de farkına varıyor.
Listeme aldığım şarkılar
Promises
Who You?
Watch Out
6. Everythin's a Gamble
(Çıkış yılı: 2007)
Serinin başlangıcı ve bir kariyerin doğuşu... Ama başarılı bir proje kesinlikle değil, King Magnetic için ortaya iştah koymuyor, tanıtıcı role uygun değil. Sorun burada King Magnetic'in öne çıkmaması, eksiler kısmında da bunu söylemişti. Lakin eksiler kısmında kendi albümlerinde duruşa sahip olduğunu bir genelleme ile yazmıştım, bu albüm o genellemenin dışında kalan tek iş. Bu yüzdendir ki benim beğenemediğim, yani en azından o kadar çok dinlemeyi tercih etmediğim işi.
Listeme aldığım şarkılar
I Don't Know You
Who Made The Rules
7. David & Goliath: Slingshots
(Çıkış yılı: 2019)
(GQ Nothin Pretty ve Kut One ile ortak)
Listeme aldığım şarkılar
-
Ek olarak bu diskografi yolculuğuna 2019 yılında çıkardığı Gun Charge maxi-single'ı da dahil, bir albüm olarak değerlendirmediğim için listeme almasam bile mutlaka öneririm. Sitede yerini alan ikinci ismimiz King Magnetic için değerlendirmem de bu kadardı. Ve sonuna geldiğimizde rahat bir şekilde bu ismi önerdiğimi söyleyebilirim. Eğer kendisi hakkında aklınıza takılan bir soru veyahut dinlediyseniz yorumlarınız varsa bana sosyal medya hesaplarımdan paslamayı unutmayın. One luv.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder