Tekrardan merhaba, bu defa yanımda diskografisine girilecek Denver'dan beyaz bir arkadaşla. Ufak bir değişikliğe gidip üçüncü yazıda diskografi köşesinde bir Back-pack Rapçiyi ağırlıyoruz, left-field kalmış bir isim. Bu iki tanım aslında podcastlerde de epey kullandığım atıflar, onlara da yazının devamında değineceğim ama derinlemesine girmeden önce kısaca size önereceğim isimden bahsedeyim: Input. Kariyerine hızlı başlayıp büyük bir tutkuyla bu işe atılan ama yıllar sonrasında içindeki heyecanı sönen ve artık üretmez konuma gelmiş bir MC kendisi. Eğer diskografisine girecekseniz Input'un iç dünyasına ve bizzat hayatına da bir giriş yapmış olacaksanız, ve bu yolculukta karşınıza; bol bol çıkmaz ilişkilerin toksikliği, ailevi sorunlar, kendini başarma tutkusu ve uğrunda verilen mücadele, duygusallık ve sosyal bilinç çıkacak. Eğer bu tür konulardan hoşlanıyorsanız, dinlediğiniz şarkıların düşündürücü liriklere sahip olmasını bekliyorsanız ve en önemlisi diskografisine gireceğiniz kişiyle kendinizi yakın hissetmekten zevk alıyorsanız, buyrun girelim Input'un diskografisine.
2006 yılında kariyerine yerel bir MC olarak başlayıp sonrasında Underground'ın en popüler olduğu 2005-2010 dönemi arasından güzel bir ün elde etmiş ve 30 şehri turlamasına yetecek çekirdek kitleyi oluşturmuş bir MC aslında kendisi. Estetiğe çok önem verdiği açık, albümlerinde kullandığı soundların gidişatı, bütünlük duygusu ve liriklerini çok dikkatli yazması bunlara bir örnek, kusursuz kariyeri yakalamaya çalışmış gibi. Ama Underground MC'lerin genel olarak sonunu biliyoruz, özellikle back-pack bir Rapçiyseniz. Input da aynı sorunla karşılaşıp daha fazla ayak diretmemiş birisi aslında, 2013 yılından beri kendisinden çıt yok ve artık olacağını da sanmıyorum. Back-pack ve left-field kavramları ise kısaca bizlere genel olarak Hip-Hop kültürünün ve Rap müziğin kabul görmüş temasının dışına çıkan sanatçıları gösteriyor. Siyahi kültüre çok fazla adapte olamamış veyahut kendilerini olmak zorunda hissetmemiş, rol kesmeyi pek fazla sevmeyen ve direkt olarak kendi hayatlarını yansıtan isimler. Tahmin edebileceğiniz gibi büyük bir çoğunlukla beyaz Rapçiler, Input da onlardan birisi.
Diskografisinde en çok göze çarpan nokta kesinlikle lirikleri. Bizlere hayatını direkt olarak bir realite şeklinde yansıtmayı tercih ediyor ve bu şekilde sanatçıyla kesin bir ilişki kurulabiliyor. Yani bu mümkün bir şey aslında, dinlediğin sanatçıyla sıfır iletişimin olsa bile, hatta gerçek adını dahi bilmesin bile onunla aranda bir bağ hissetmen. Diskografilerde en çok zevk aldığım olay da bu benim, ve ne yazık ki çok fazla sanatçıyla bu özel hissi yaşamak mümkün olmuyor. O yüzden Input'u yakalamışken köküne kadar kuruttum diyebilirim, elimden geldiğince uzun tutmaya çalışıp sindire sindire dinlediğim bir diskografi oldu. Bir kere başlarsanız bu bahsini geçirdiğim duyguları sizlerin de alacağına eminim. Hazır övmek için gazımı almışken artılarına geçerek bunu devam ettireyim, sonra varsa eksilerine de bakalım ve diskografisine sıralamamı görelim.
Artıları:
- Lirikleri dinleyiciyi içine çekecek cinsten. Lyrical-miracle dediğimiz türden değil, mükemmel kelime oyunları ve benzetmelere de sahip değil, hatta referanslar ve name-dropping'ler de o kadar yok. Ama duyduğunuz sözlerin gerçek olduğunu ve aynı şeylerin sizlerin de başına gelmiş olabileceğini düşünüyorsunuz. İşin en önemli kısmı.
- Ses tonu çok rahatlatıcı, gayet tatlı bir şekilde kullanıyor sesini.
- Beat seçimleri bir bütünlüğe sahip, dinlediğiniz her albümde mutlaka belirleyici olacak 3-4 beat duyuyorsunuz.
Eksileri:
- Beat seçimlerinin bütünlük içinde olması bazen albüm içinde bir bayatlığa yol açıyor, bir noktadan sonra monotonlaşmaya başlıyor sanki.
- Çok çeşitlilik gösteren bir isim değil, ilk dinlediğiniz de neyse son albümünü dinlerken de aynı kişi var karşımızda. Aynı sözler, aynı flow ve aynı tarz beatler.
Kendisinin göreceli olarak kısa sayılabilecek diskografisi için sıralamam ise, en beğendiğimden başlayarak, şu şekilde gidiyor. Bütün albümleri burada diye düşünüyorum, eğer gözümden kaçan olduysa artık onu da siz ayıktırırsınız bana.
1. Pictureface
(Çıkış yılı: 2008)
Ben kısa sürede herhangi bir etkisini göremesem bile Input abimiz albüme başlarken diyor ki, "Bu albüm sıkıcı cinsel hayatınıza renk katacak". Dinledikten sonra bir etkisi olursa artık bir teşekkürü abimize, bir tanesini de bana edersiniz. Bence Input'u tamamlayan ve kendisi hakkında fikir edinmeye en açık albümü bu, burada gördüğünüz adam her şeyiyle Input işte; liriklerinin en vurucu olduğu kısım da burada, en iyi altyapı seçimleri de burada ve benim kendisini tanıdığım parça olan, Diamonds On The Inside da burada.
Listeme aldığım şarkılar
Pictureface
Life and Death
Out Of Tune
Diamonds On The Inside
Old Fashioned
Open Sea
Walking In Circles
Stormy Weather
Dial Tones
2. LESSONS LEARNED
(Çıkış yılı: 2010)
Bu albüme Spotify'dan ulaşma imkanınız yok ne yazık ki, ama Bandcamp sayfasında indirmeye açık. Bu albümün de keza bir üstteki albümle aynı benzerlikleri taşıdığını söyleyebiliriz, aslında bu albüme de birincilik unvanı gayet yakışır, biri anne biri de baba gibi. Sadece burada şarkı sayısı daha kısa ve dinlenebilirliği daha akışkan, daha hızlı ama yeterince zevkli bir yolculuk gibi. Düet sayısı yine kısıtlı ve ayarında, altyapılar ise ruhu dinlendiren türden.
Listeme aldığım şarkılar
Intro
The Beginning
My World
What Do I See?
Locked Out
Fall Apart
Lessons Learned
Cheers The Sky
Yesterday & Tomorrow
3. Elusive Candor
(Çıkış yılı: 2006)
Input'un ilk albümü, çıkış işi. Henüz pişen bir genç var aslında burada, tabii diğer albümlerde yine fazla fark görmeyeceksiniz ama burada daha farklı tarzları da biraz ucundan denediğini görüyorsunuz. Benim için yine on üzerinden on puanı rahatça verebileceğim bir albüm, gayet güzel bir debut seçimi.
Listeme aldığım şarkılar
Now And Never More
Altered Sphere
Look Around Ya
Road Sex
Lucid Emotions
Kill It
Waiting, Watching, Wasting Ink
4. Left for Dead
(Çıkış yılı: 2011)
(Broken ile birlikte)
Prodüktör Broken ile sanırsam ilk buluşması oluyor bu albüm, bundan sonra bir albümleri daha var. Aslında ikilinin Input'un diskografisini süslediği aşikar, Broken biraz daha farklı tandansta altyapılar ortaya sunduğu için ikilinin albümleri güzel bir kaçamak oluyor. Lirikler yine yerinde ama altyapılar Input diskografisi için daha alışılmışın dışında. Ve albümde sürpriz iki ünlü düet var ki Input'un diskografisinde görmeye pek alışık olmadığımız şeyler bunlar: Mac Lethal ve Swollen Members.
Listeme aldığım şarkılar
This Will Go Away
Never Had Much to Say
Lonely World
HappYness
Gods of Misfortune
Neck Break
From Me to You
5. A Radio With Guts
(Çıkış yılı: 2007)
Input'un ikinci albümü ve tam olarak pişme albümü denilebilir aslında. İlk albümden sonra Input kendini ait hissettiği ve en rahat olarak ifade edebildiği tarzı bu albümde oturtuyor, en göze çarpan özelliği bu. Altyapılar yine büyüleyici ve albüm içinde çok tanıdık bir sample da var, gayet yaratıcı işlenmiş.
Listeme aldığım şarkılar
A Radio With Guts
Personal Service Announcement
Square One
Fate Is An Assassian
A Letter To Myself
6. Never Heard of Ya
(Çıkış yılı: 2012)
(Broken ile birlikte)
Listeme aldığım şarkılar
Gatorade & Vodka
Unfiltered
When Darkness Looms
All or Nothing
One Hunnid
7. Bombs Over Everything
(Çıkış yılı: 2013)
(Supahotbeats ile birlikte)
Listeme aldığım şarkılar
Spirits Fly
Kısa bir diskografi olduğu için ekstra öneriyorum, beni epey mutlu etti umarım girmeye karar verirsiniz ve sizi de eder. Eğer dinlediyseniz ve üzerine konuşmak istiyorsanız sosyal medyadan bana ulaşabilirsiniz. One luv.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder