Birçok dinleyicinin artık yavaştan gözünü dikip arayışı çıktığı belirli bir MC kriteri oluşmaya başladı. Hem güncel soundları kullansın, hem de farklı tarzları ve Rap matematiklerini denemekten kaçınmasın, hem de arada bir şeyler de anlatsın. Trap üzerinden her sene yüzlerce albüm ana-akıma çıkıp birbirlerinin aynısı olmaya devam ettiği sürece de bu arayış dinleyiciler tarafından devam edecek. Bu yazıda diskografisine değineceğim ve sanırsam da önereceğim isim işte tam olarak bu kriterlere uymakta, girelim bakalım Chris King'in diskografisine.
Rap piyasasının en yaratıcı adıyla Chris King aslında müzik ile profesyonel olarak genç yaşlarında tanışmış Kaliforniya'nın Fontana şehrinden bir abimiz. Sanırsam şu an 27 veyahut 28 yaşlarında olan abimizin müziğe atılımı aslında bir RnB & Rap grubu olan ve kendi yaşıtı gençlerden oluşan, 15 yaşlarındalar, 2 Much grubuyla başlıyor. Şu anki tarzıyla hiçbir benzerliği olmayan bu geçmiş grubunun bir röportajında kendisi örnek aldığı isimler olarak şunları sayıyor ki bu isimleri sayması bana iyi ki girmişim diskografisine dedirtti; Wu-Tang Clan, Mos Def, MF Doom, Talib Kweli ve 2Pac. Adam olacak çocuk... Çevresinden ve genel olarak yaşıtlarından da farklı bir çocuk izlenimi veriyor aslında röportajında, tek çocuk olması ve sürekli sahip olduğu 3 köpekten bahsetmesi garip anekdotlar ama bunları belirtmemin nedeni diskografisine girdiğiniz zaman Trap icra eden tek düze bir isimden çok daha fazlası olduğunu görecek olmanız. O yüzden diskografisine girmeniz için sizi cesaretlendirmek amaçlı şunu belirteyim, Boom-bap yaptığı işler de var, Screamo'ya kaçtığı işler de, fast-flow denediği parçalar da varken ağır bir şekilde duygusal kaçtığı işler de. Tam hastası olduğumuz bir profil yani.
Tabii bu arkadaşı bana kazandırdığı için Trippie Redd'e bir teşekkür etmem lazım, onu da unutmayayım. İkilinin tanışıklığı sanırsam 3-4 seneyi kapsıyor, daha önce de 4-5 düet parçaları olmuş ama bu düetlerin hepsi Chris King'in albümlerinde olduğu için arkadaşı ancak bu sene çıkan Trippie Redd albümündeki fişek Can You Rap Like Me 2. Hatta o parçada benim için Chris King'in performansı Trippie'ninkinden katbekat iyiydi. Ve ikilinin tanışması da sanırsam Chris'in Trippie'ye DM atıp parçalarını dinletmesiyle başlamış, amatör olarak Rap müzik kovalayan arkadaşların da çokça başvurduğu bir yöntem ama hâlâ denememiş olanlar için ufak bir hatırlatma. Hemen bir artı ve eksi yapıp daha da uzatmadan diskografi sıralamasına geçelim.
Artıları:
- Versatile bir tarza sahip. New-School'un yaratıcı ve çok yönlü isimlerinden birisi, piyasada güncel soundlar ve Trap üzerinden yürüyen birisinden bu tür farklı denemeler ve lirikal olarak hâlâ önemseme görmek sevindirici.
- Albümdeki şarkı sayılarını ve şarkı sürelerini genelde kısa tutması sonucu araya filler olarak koyulmuş parça sayısı çok az oluyor, hemen hemen her şarkısı dinlenilesi.
- Bazen düet yaptığı kişiler kendi seviyesinin çok ama çok altında kalıyor.
Bulabildiğim kadarıyla bütün albümlerini dinledim ama eğer sıralamada olmayan bir albümü varsa, gözümden kaçmıştır ve siz beni ayıktırırsanız çok kıyak olur. En sevdiğim albümden başlayarak geriye doğru bir diskografi sıralaması yapalım kendisi için.
1. Leonardo Di'Trappio
(Çıkış yılı, 2017)
En az albüm kapağı kadar kompleks ve şaşırtıcı, ismi kadar da fiyakalı bir albüm. Listemin tepesine oturan albümünde fazla uğraştığı da belli çünkü çok kıyak isimlerden düet var; Maxo Kream, Eddy Baker, Mozzy, Trippie Redd ve Sauce Walka. Albümün geneli banger özelliği taşıyan parçalarla dolup taşsa bile içine atmosfer çok güzel yedirildiği için alışılmışın dışına çıkmayı başarmış Chris kardeşimiz. Büyük çoğunluk Trap altyapılar ve melodik okuyuşlara sahip, sizi eğlendirecek ve dinlerken istemsiz bir şekilde dans ettirecek türden bir iş. Evet belki açıklaması basit bir işi ele alıyormuş hissi verebilir ama canınız sıkkınken kafa dağıtmak için albümü bir dinlemeyi deneyin, gününüz güzelleşecek.
Listeme aldığım şarkılar
Evil On My Mind
You
Fuck Your Speakers
Flamethrower
1400 SNOTTY NOSE
2. Welcome To Fontana
(Çıkış yılı, 2016)
Chris'in ilk işlerinden biri olmasının yanı sıra kariyerine lirikal odaklı bir başlangıç yaptığının ve bu kumaşın ta en başından beridir üzerinde olduğunu örneği. İkinci sıraya koymamın ve kariyerindeki en beğendiğim işlerden biri olmasının sebebi tam olarak bu işte, lirikalitesini konuşturması. Ama yine de albümde göze batan büyük bir sıkıntı var, pişme vakitlerinde olduğu için belki de fazla dikkat etmediği ve net odaklanmadığı içindir ama gerçekten gereğinden çok fazla parça var albümde ve bu parçaların bir çoğu ancak mixtape'de yer bulabilecek basitlikte parçalar. Yine de albüm içinde çok güzel parçalar yakalama imkanınız var tabii, bunun için biraz katlanmanız gerekecek ama.
Listeme aldığım şarkılar
Scale & A Pound
Meteorites
100
Mafia
3. SNOT THE WORLD
(Çıkış yılı, 2018)
Düetlerin çok güzel öne çıktığı ve hatta bu defa ünlü konuklar tayfasına YG'nin de katıldığı yine banger ağırlıklı ve melodik bir albüm. Albüm için yapılabilecek bir eleştiri ise, bu defa auto-tune'un dozunun gereksiz derecede fazla kaçırılması. Onun dışında geceleri bir başınıza yürürken dinlenilecek atmosferik ve melodik parçaların sayısı da en az banger'lar kadar var.
Listeme aldığım şarkılar
30 FOR 30!
DOPE HOUSE
BOOL
CHECK YOUR TEMPERATURE
4. LUCK OF THE SNOTTY
(Çıkış yılı, 2019)
Şarkı sayısı ve şarkı sürelerinin kısalığı göz önüne alındığı zaman isteneni gayet veren ve beklentiyi karşılayan bir albüm. Evet belki şahaneler yaratılmamış ve diğer albümlerdeki atmosfer hâlâ aynı şekilde korunmakta ama yine de dinlerken sıkılmıyorsunuz.
Listeme aldığım şarkılar
S P E E D R A C i N G !
6PM IN NEW ORLEANS
WHOLE GANG ON THE PAYROLL
5. SNOT FRIDAY
(Çıkış yılı, 2018)
Altyapıların ve Chris'in flow'unun en yüksek uyuma ulaştığı albümlerden birisi, eksikleri bu ayrıntı tek başına ekarte edebilecek güçte. Artık Chris'in ekürisi olmuş Trippie Redd ise bu albümde yine karşımıza çıkıyor ve belki de beraber yaptıkları işler arasından en iyisi diyemesem bile en iyi ikincisine imza atıyorlar. No Bad Vibes listemi coşturan bir albümdü. Ve DJ Screw'un anılması, ona özel bir parça yapılması ise ekstra alkış. Son olarak da şarkı isimleri...
Listeme aldığım şarkılar
Stray Bullets Don't Mean You Blameless
I Wear Bape To Your Funeral
Evil Kunevil
6. Modern Day Mozart
(Çıkış yılı, 2018)
Listeme aldığım şarkılar
Party In The Hills
Pretzles
Red Rag On A Blue Nose
7. BUDDAH SNOT
(Çıkış yılı, 2019)
(Buddah Bands ile birlikte)
Listeme aldığım şarkılar
Racketeering
B - Hive -
RP 10
8. SNOTTY NOSE SUMMER
(Çıkış yılı, 2019)
Listeme aldığım şarkılar
Young & Handsome
Momma Didn't Raise No Quitter
9. SNOTTYNOSEDILLA
(Çıkış yılı, 2019)
Listeme aldığım şarkılar
DIDN'T CHA KNOW?
1 WON'T DO
Bir başka diskografinin sonuna da böylece noktayı koyuyoruz, artık sıradaki sanatçı ne tarzda olur bilmiyorum ama muhtemelen aşırı Trap yüklenmesinin üzerine farklı türden bir sanatçının diskografisine girerim herhalde. O zaman gelince görüşmek üzere, one luv.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder